Jak prawidłowo wyczyścić komin?

Kontrola stanu przewodów kominowych ma istotne znaczenie dla bezpieczeństwa. Zatkany komin może być przyczyną pożaru lub zatrucia spowodowanego tym, że nie ma możliwości odprowadzania spalin z kominka lub kotła. Z tego względu przeglądy powinno się wykonywać przynajmniej raz w roku. Najlepiej zlecić to zadanie specjalistom, którzy przy okazji wykrycia nieprawidłowości, wyczyszczą przewody. Usługi kominiarskie w Gnieźnie i okolicach oferuje m.in. nasz Zakład Kominiarski Marek Musiał. Jeśli jednak nie ma możliwości zlecenia tej czynności, można się podjąć samodzielnego czyszczenia komina. O tym, co będzie Ci do tego potrzebne oraz jak przebiega cały proces, przeczytasz poniżej.

Co musisz wiedzieć o czyszczeniu komina?

Podczas czyszczenia komina najważniejsze jest Twoje bezpieczeństwo. Najlepiej zadbać o ten aspekt jeszcze na etapie budowy domu, montując właz kominowy wraz ze stopniami i ławą kominiarską. Dobrze jest też przywiązać się do stabilnego elementu na dachu za pomocą linki asekuracyjnej. Do czyszczenia przewodów potrzebna będzie dopasowana do kształtu komina szczotka. Szczotki druciane dedykowane są do kominów murowanych i żeliwnych, szczotki z tworzywa sztucznego z kolei sprawdzają się do udrażniania kominów ze stali kwasoodpornej. Do kompletu potrzeba jeszcze linki oraz obciążnika. Przed przystąpieniem do pracy warto też odpowiednio zabezpieczyć np. folią malarską ujście przewodów kominowych w kotłowni, gdyż wszystkie zanieczyszczenia właśnie tam spadną.

Po zabezpieczeniu ujścia należy wejść na dach i rozpocząć czyszczenie. Szczotkę i obciążnik należy zamocować do linki. Dalej tak przygotowane narzędzie umieszcza się w kominie, stopniowo opuszczając je w dół. Tę czynność najlepiej wykonać kilkukrotnie. Następnie trzeba zejść do kotłowni, po to, by usunąć sadzę. Po skończonej pracy warto użyć lusterka, dzięki któremu można w prosty sposób sprawdzić, czy przewód pozostaje drożny. Jeśli po przyłożeniu lusterka do przewodu, da się zauważyć niebo, to znak, że komin nie jest zapchany. W przeciwnym razie, czyszczenie trzeba kontynuować aż do momentu uzyskania pełnej drożności.